Door de donkere dip

Vreemde gesprekken de voorbije weken. Terwijl de septemberhittegolf onze zweetklieren overuren deed kloppen, merkte menig gesprekspartner op dat “het ’s avonds opvallend vroeger begint te schemeren”. Ook veel gehoord: “Het is ’s ochtends gewoon nog donker als ik opsta. Ik heb vandaag zelfs het licht aangestoken.”. En dan: “Ik weet dat je er vorig jaar over hebt geblogd, maar heb je nog wat extra tips?”. Ik knikte glimlachend. Er was een lijstje. Er waren zelfs plannen voor een blog, later op het jaar. Maar als de nood hoog is, help ik je met plezier door de donkere dip.

Door de donkere dip: nog eerst even dit

Als je op dit moment al merkt dat je fysiek en/of mentaal op een kantelpunt zit, maak dan een afspraak bij je huisarts. Zij of hij is de meest aangewezen persoon om advies op maat te geven. Misschien is dat een bloedonderzoek, misschien een doorverwijzing naar een andere dienst. Blijf er in elk geval niet mee lopen; dan zou de dip wel eens een diep dal kunnen worden.

Door de donkere dip: materiaal om kaarsen te maken

Dit zou een heel erg korte blog kunnen worden…

… want eigenlijk komt het er op neer dat ik je aanraad om dingen te doen die je meestal niet doet. Activiteiten die de sleur doorbreken. Zaken die op het 1e (en soms 2e) zicht belachelijk lijken, maar best leuk zijn om te doen. Je zal dus uit je comfortzone moeten treden. Maar als uitgerekend die comfortzone maakt dat je je oncomfortabel gaat voelen… Is de keuze dan niet snel gemaakt?

Wandel jezelf door de donkere dip

Heb je aan “gewoon” wandelen niet genoeg of vind je geen motivatie om je schoenen aan te trekken? Wandel dan eens achterwaarts. Begin op een vlakke, goed begaanbare ondergrond en bouw de afstand op. Je brein zal heerlijk geprikkeld raken door deze nieuwe manier van lopen.

Speel je liever op veilig? Wandel dan voorwaarts en geef je ogen goed de kost. Installeer ObsIdentify op je smartphone en ontdek de wonderlijke namen van alle paddenstoelen en mossen die je onderweg tegenkomt. (Laat de app ook na de donkere dagen op je toestel staan; elk seizoen levert leuke vondsten op.)

Als het later licht wordt, moet je niet al te vroeg opstaan om een mooie zonsopgang mee te pikken. Bekijk op voorhand het weerbericht om teleurstellingen te vermijden.

Zit je boordevol frustraties en krijg je ze niet weggewandeld? Zoek je dan een plekje diep in het bos en roep de longen uit je lijf. Niet aan te raden in een stiltegebied en liever ook niet bij dageraad en valavond. Overdag check je best of er geen uilen in de buurt slapen.

Ben je niet vies van een beetje organiseren? Stippel dan een wandeling of dropping uit voor anderen. Je slaat hierbij 2 vliegen in 1 klap: je bent buiten Γ©n je onderhoudt je sociale leven.

Over sociaal zijn gesproken…

Praat eens met een onbekende. Of, iets minder uitdagend, met een collega die je niet zo goed kent. En luister ook. Daarmee bedoel ik niet dat je woorden oppikt waarop je zou kunnen reageren, maar dat je de boodschap van de ander effectief tot je laat doordringen.

Speel een gezelschapsspel. Tenzij er mensen rond de tafel zitten die niet tegen hun verlies kunnen of die je ergeren. Dan speel je beter solitaire. Dit kan je dan weer zien als breintraining. In plaats van in het wilde weg bolletjes weg te nemen, ontwikkel je eerst een strategie. Daarna test je of het niet nog beter kan. Leer je liever schaken? Doen!

Heb je vrienden die verhuizen of thuis aan het klussen zijn? Steek een handje toe. Je bent bezig en komt nog eens onder de mensen. Als bonus krijg je er eeuwige dankbaarheid bovenop.

Door de donkere dip met de handen uit de mouwen

Zoek leuke quotes, schrijf ze over (of druk ze af) en hang ze op je koelkast, in de badkamer of aan de voordeur. Je kunt ze ook meenemen naar kantoor en daar de omgeving opvrolijken.

Heb je al eens zelf kaarsen gemaakt? Je kunt aan de slag gaan met overschotjes of kant en klare pakketten kopen. Sowieso heb je een paar keer plezier: tijdens het maken en tijdens het branden van je eigen kaarsen. Tenzij je ze cadeau doet (hoor ik daar “kerstcadeautjes”?), maar dat is ook leuk.

Iets avontuurlijker: koop textielverf en geef een aantal kleren een nieuwe kleur. Of fris een afgewassen kleurtje terug op. Tip: zoek eerst op welke kleuren een positief effect hebben op je gemoed. Zwart en grijs staan vermoedelijk niet op dat lijstje. Pro tip: gebruik eens natuurlijke materialen (linkje hier).

Je zou ook gelukkig worden van het handmatig wassen van je auto. Of van de jaloerse blikken van je buren. Ik laat deze tip met plezier aan mij voorbij gaan.

Thank you for the music

Voor de 80’s kids: wat was het zalig om zelf cassettebandjes samen te stellen met daarop je favoriete liedjes! Tegenwoordig kan dat met online diensten als Apple Music en Spotify. Instant geluksgevoel verzekerd.

Wil je nog eens goed uit je comfortzone gehaald worden? Tijdens het samenstellen van je muzieklijst kom je gegarandeerd artiesten of albums tegen die je nog niet kent. Neem de tijd om er deftig bij te gaan zitten en je volledige aandacht op de muziek te richten. Wat vind je leuk? Wat is minder je ding? Zoek online info op en waan je een echte recensent.

Of ga het culinaire pad op

Help jezelf door de donkere dip met een tripje naar een Oosterse of Mediterraanse winkel. Koop producten die er leuk uitzien (of wees sociaal en laat je adviseren) en kook er thuis iets lekkers mee.

Herinneringen ophalen aan vroeger? Nodig een aantal familieleden uit en zorg voor een buffet, 80’s style. Perziken met tonijnsla, gevulde eitjes, asperges in hespenrolletjes, gerookte zalm en heilbot,… Met een beetje moed durf je het aan om je gasten te vragen zelf een gerecht of dessert mee te brengen. Of hun outfit aan te passen aan het thema. (Met dank aan een collega, die me na onze teambuilding op dit spoor zette.)

Komen er tijdens of na de maaltijd familieverhalen naar boven? Noteer ze of spreek ze in. Op deze manier gaan ze niet verloren. (Heb je schrijfkriebels? Laat je dan volledig gaan!)

Heb jij al een succesboekje? Het ligt wat in de lijn van het dankbaarheidsdagboek, waarover ik eerder blogde. Je noteert systematisch je kleine en grote successen of dingen waarop je trots bent. Complimenten vinden er zeker ook een plaatsje in. Een succesboekje is leuk om je aan op te trekken als het wat minder gaat. Of om gewoon van te genieten, ook wanneer het goed gaat.

Van schrijven naar lezen is maar een kleine stap…

Neem de tijd om op zoek te gaan naar “een echt goed boek” en neem daarna nog meer tijd om al lezend te genieten. Nee, ik geef geen suggesties in deze blog. Tenzij dan dat er ook buiten je favoriete genre pareltjes te ontdekken zijn.

Ik hoop dat deze blog een lichtpuntje voor je kan zijn in donkere dagen. Vul in de reacties hieronder gerust je eigen tips aan!

Wil je nog meer lezen?

Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

  1. Anita

    Beantwoorden

    Opnieuw goede tips. Zelf ondervind ik momenteel dat aan zee zijn ook helpt tegen een dip(je). Ben alle dagen onderweg en stap zo mijn frustraties eraf. Af en toe andersom lopen is hier soms wel nodig, zoals de voorbije dagen met de stormwind. Was op het strand gaan wandelen en het “vliegend” zand prikkelde echt tegen het gezicht, armen en benen. Moest met mezelf lachen maar anderen volgden mijn voorbeeld, waardoor er als eens een botsing was, wat dan weer aanleiding gaf tot een gezellige babbel ondanks de wind en moesten we hard spreken om mekaar te verstaan. Vind ook dat de mensen hier op straat vriendelijker zijn dan thuis. Is misschien het gevolg dat ik aan de kust veel meer buiten ben en mij verplaats met tram, bus en trein i.p.v. met de auto en zodoende meer mensen ontmoet. Conclusie: een goede remedie tegen een dip: ga naar de kust.

    • Beantwoorden

      Met plezier! Maar mijn werkgever en cursisten zien me ook graag op tijd en stond verschijnen. Dus zal het een kort bezoekje zijn.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *