Digi-taal-lezen

Hoewel ik al sinds 2015 een e-reader in huis heb (cadeautje), heeft het tot het voorjaar van 2020 geduurd voor ik echt begon aan digi-taal-lezen. Lockdown, mondmaskers en telewerken… allemaal goed en wel. Maar op het moment dat de bibliotheken de deuren sloten, ging ik in drama-modus.

Gelukkig stond er nog wat digitaal leesvoer op onze NAS en heb ik heel erg toffe vriendinnetjes. Koppig als ik ben liet ik de e-reader in de kast staan en zette ik de bestandjes mooi op mijn smartphone. Gevolg: de batterij werd aan sneltempo leeggezogen, waardoor de smartphone aan de kabel moest en erg mobiel en je dan niet. Dus toch maar de e-reader van stal gehaald.

Ik heb een zwarte Kobo HD Glo, die 180 gram weegt, 4 GB aan opslagruimte heeft en een 6 inch beeldscherm. Het toestel zelf is 11,5 cm breed, 15,7 cm hoog en net geen centimeter dik. Hierdoor ligt het perfect in de hand. Het frontlight (schermverlichting) heeft 19 verschillende sterktes en je kan je teksten weergeven in 11 lettertypes en 48 lettergroottes. (Voor de techneuten: resolutie van 1448Γ—1072 pixels en 300 pixels per inch. Voor de taalliefhebbers: Kobo is een anagram van “book”.)

Wat zijn nu de voordelen van mijn e-reader?

 • Door de e-ink gaat je batterij veel langer mee dan een toestel met een lcd-scherm.
 • De e-ink is ook rustgevender voor de ogen en maakt het makkelijker om te lezen in de zon.
 • Geen inpak-stress! Je moet niet kiezen welke boeken je mee op vakantie neemt of rekening houden met het gewicht. Er kunnen duizenden boeken op mijn Kobo. Maar ook in het dagelijks leven is het vaak handiger om een e-reader in je tas te stoppen dan een dik boek.
 • Het ingebouwde woordenboek is een zaligheid. Dat ontdekte ik vorig jaar, toen ik een Engelstalig boek las. Je drukt gewoon op het onbekende woord en Kobo geeft de vertaling. Het werkt vlot en moedigde me aan om na meer dan 20 jaar nog eens een Franstalig boek te lezen. (Het kan natuurlijk ook met externe hulpmiddelen, maar qua efficiΓ«ntie kan dit wel tellen.)
 • De frontlight is een zegen wanneer het donkerder wordt of wanneer je in bed leest. Met een gewoon boek is dat laatste een hele onderneming. Maar no problemo met de e-reader.

Een voordeel dat je nog tegenkomt is dat de e-reader goedkoper is dan de tablet. Ja, lijkt me logisch. Een e-reader kan gewoon ook veel minder. Om die reden zal je tijdens het lezen ook minder afgeleid worden: er staan geen social media-applicaties op het toestel die om je aandacht schreeuwen. (Je kan dat natuurlijk omzeilen door je internetconnectie op de tablet uit te zetten. Maar dan nog zit je met een energievretend scherm dat blauw licht uitstraalt.)

De nadelen van mijn e-reader zijn:

 • Het toestel kan enkel e-boeken aan en geen pdf’s.
 • Boeken met veel afbeeldingen of grafische hoogstandjes zijn onbegonnen werk.
 • Het beeld is zwart/wit. Wat niet erg is als het boek enkel uit tekst bestaat.
 • Het ruikt niet als een boek en voelt al helemaal niet als een boek. Hoewel het balkje onderaan je voortgang weergeeft, is het toch een andere leeservaring.

Zoals gezegd: ik heb een “oud” beestje in huis. Tegenwoordig zijn er toestellen op de markt met kleurenscherm of de mogelijkheid om er luisterboeken op te zetten. Om nog te zwijgen over al die hippe beschermhoezen. Ik bewaar mijn Kobo trouwens in een zelfgemaakt, omkeerbaar hoesje. Werkt perfect.

Ik heb papieren boeken zeker niet afgezworen. Wel combineer ik nu veel meer, waardoor ik de helft papier en de helft digitaal lees.

Waar ik mijn leesvoer haal? Er zijn een aantal mogelijkheden.

Je kan kiezen om e-books online aan te kopen. Die download je dan en zijn voor eeuwig en altijd van jou. De aankoopprijs is vaak lager dan bij de papieren versie van het boek. Ik koop af en toe non-fictie waarvan ik weet dat het werk later nog van pas komt.

Daarnaast bestaan er abonnementsdiensten, die te vergelijken zijn met streamingdiensten. Zolang je maandelijks je abonnementsgeld betaalt, heb je toegang tot de gedownloade werken.

Voor de volledigheid: in Nederland heb je de mogelijkheid om e-books te ontlenen via de bib. Dat is een systeem dat in ons land jammer genoeg niet echt van de grond komt.

Een aantal spelers op de Nederlandstalige markt? Tuurlijk wel.

 • Bookchoice, vroeger gekend als Elly’s Choice. Je betaalt 3.99 EUR per maand en krijgt maandelijks 8 digitale boeken (“bestsellers en nieuwe releases”), die je ook als audioboek kan downloaden. De keuze wordt voor jou gemaakt; je hebt zelf geen inspraak. Op de site kan je alvast bekijken wat er de volgende maanden aan bod komt. Weinig geld voor 8 boeken, maar mijn ding is het niet. Oh ja, je kan 30 dagen gratis proberen. Het abonnement is maandelijks opzegbaar, wat ook bij de andere spelers het geval is.
 • Nextory, waarvan ik verkeerdelijk dacht dat ze enkel luisterboeken aanbieden. Dat is dus niet zo. Voor 11,99 EUR lees en luister je een volledige maand. Je kan Nextory 14 dagen uitproberen. De catalogus oogt erg fijn (al werkt de filter-functie op dit moment niet en crasht de applicatie).
 • Storytel, waar je voor 12,99 EUR per maand kan lezen en luisteren. Wie veel lezers in huis heeft kan voor een Family of Family Plus abonnement kiezen. Ook hier een fijne catalogus, waarbij je kan filteren op e-books of audiobooks. Proeven kan 14 dagen.
 • Rakuten Kobo. Ja, ik weet het, Kobo is een Canadese firma en dochteronderneming van het Japanse Rakuten en ik vergelijk appelen en peren, maar… Het aanbod Nederlandstalige boeken is zeer uitgebreid. Bij Kobo kan je trouwens zowel boeken aankopen als via Kobo Plus een abonnement nemen. Lezen doe je voor 9.99 EUR per maand, luisteren aan dezelfde prijs en wil je allebei, dan betaal je 12.99 EUR. Kobo laat je 30 dagen proberen. Wijzigen van formule kan je pas op het einde van een periode. Ik ben geen fan van de layout van catalogus; je kan bladeren door 9 categorieΓ«n, waarbij ik toch wel wat opties mis. Af en toe probeert Kobo je (stiekem) een betalend boek aan te smeren, wat gezien het businessmodel niet verwonderlijk is.

Ik liet maanden geleden mijn portefeuille spreken en koos voor Rakuten Kobo. Bijkomend voordeel is dat ik op die manier ook anderstalige werken op de kop kan tikken (voor als ik nog eens een moedig momentje heb). Het helpt dat ik een leeslijstje heb en vaak enkel titels moet opzoeken. Om nieuw werk te ontdekken, zou ik andere bronnen gebruiken.

Lees jij al digitaal? Of snuffel je liever aan een boek? Laat maar weten!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022. Je kunt mijn leeslijst nu volgen via Notion!]

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

 1. Pingback: Mijn leesjaaroverzicht - Gewoon E

 2. Pingback: Montessori speelgoed - Gewoon E

Reactie achterlaten