De donkere dagen door

De herfst is in ’t land en dus rijst de vraag: hoe komen we de donkere dagen door? Na de eco-tips van vorige keer besteed ik vandaag aandacht aan de psychologische kant van de zaak. In een 1e blok schud ik – na enig opzoekwerk – 10 tips uit mijn mouw. In het 2e blok lijst ik 5 tech-toestanden op.

De donkere dagen door: een transparante paraplu met regendruppels op. Door de paraplu zie je een zebrapad.

De donkere dagen door: 10 tips

1. Ga naar buiten. Gebrek aan daglicht kan leiden tot een tekort aan serotonine, waardoor vermoeidheid en desinteresse kunnen optreden. Ook kan je je down en lui gaan voelen. Zoek het daglicht dus bewust op. Zelfs een wandeling van 20 tot 30 minuten levert al gezondheidsvoordelen op. Zowel fysiek als mentaal.

2. Sport buiten. Onderdruk de goesting om weg te kruipen in de fitness. Fietsen en joggen kan je ook buiten. Terwijl je endorfines aanmaakt (je weet wel; het gelukshormoon) vang je meteen een portie vitamine de-donkere-dagen-door (kortweg D).

3. Grijp niet naar energieboosters als koffie en energy drinks wanneer je een dipje hebt. Zet in op gezonde en afwisselende voeding. Zat je al krap in je reserves? Neem dan extra vitamines of supplementen om de donkere dagen door te komen.

4. Kies voor knus! Dekentjes, sfeerverlichting en fijne muziek. Bij ons mag de kerstboom pas binnen nadat Sinterklaas vertrokken is, maar niets belet je om al vroeger een boom in huis te halen.

5. Bak en kook tot je al je kookboeken hebt doorworsteld. Door fysiek bezig te zijn, maak je jezelf los van het eeuwige gescroll op je smartphone en komt je brein tot rust. En daarnaast heb je een fantastisch geurend huis. Tip: trakteer je buren en collega’s eens op verse koekjes of lekkere soep.

Een herfstpallet: 6 dezelfde bladeren, in verschillende kleuren.

6. Zoek een evenwicht tussen “je terugtrekken in je cocon” en “elke avond socializen”. Het is helemaal ok om een weekend niets te doen en in pyjama in de zetel te hangen. Zorg wel dat je de dagen daarna voldoende sociale contacten inplant in je agenda.

7. Maak een moodboard met beelden waar je vrolijk van wordt en quotes die je inspireren. Of maak eindelijk werk van dat album met zomerse vakantiefoto’s.

8. Stel een lijstje samen van 100 dingen die je leuk vindt. Echt 100. Geen 99. Maar 101 mag dan weer wel.

9. Bepaal een doel of plan iets leuks. Een stiltewandeling/dauwtocht op zondag 23 oktober bij voorbeeld. Of een zinvolle namiddagwandeling op zondag 6 november. Je mag ze natuurlijk ook allebei inplannen.

10. Begin een dankbaarheidsdagboek. Noteer elke dag 3 dingen die je hart een beetje sneller deden slaan. Je kunt je dagboek helemaal zelf ontwerpen of een kant-en-klaar boek kopen in de winkel.

De donkere dagen door: reflectie van een persoon in een plas.

De donkere dagen door: 5 tech-toestanden

1. Rol je matje uit, trek gemakkelijke kledij aan en start je yoga-sessie! Ik gebruik nog steeds de down dog app, waarover ik vorig najaar al blogde. Raak je niet wijs uit een pose, surf dan naar de site van superyoga.nl, waar alles haarfijn wordt uitgelegd.

2. Ruimte nodig in je hoofd nodig?

Voor 57,99 EUR ben je een jaar lang lid van Headspace, “With guided lessons on mindfulness, sleep, and simply remembering to breathe, it’s the everyday app for feeling better.”.

Om budgettaire redenen ben ik een tijdje geleden overgestapt op Medito, “a nonprofit dedicated to improving mental wellbeing and helping people cope better with depression, stress, anxiety, and any other negative states of mind.”. Medito is gratis, maar staat wel open voor donaties.

Verder is er nog Calm, dat deels gratis kan gebruikt worden. Al heb ik wel weer even virtueel moeten vechten voor ik de weg in de app vond zonder mijn betalingsgegevens te moeten prijsgeven.

Of VGZ Mindfullness coach, met “ruim 75 gratis oefeningen van meditatie tot kinderyoga”.

En zo kan Google nog wel even doorgaan.

3. Ik val graag in slaap met regen-geluiden op de achtergrond. Nu regent het (gelukkig) niet elke dag, maar YouTube en Spotify zijn geweldige partners als het aankomt op “geluidjes om mee in slaap te vallen”. Regen, onweer, wind, watervallen,… Je kan het zo gek niet bedenken of het is online te vinden.

4. Heb je al gehoord van Steven Laureys? Steven is een BN, een bekende neuroloog, en schreef onder andere Het no-nonsense meditatieboek. Dankzij Knack Weekend kan je 7 sessies “Mediteren met Steven Laureys” beluisteren via hun website of je favoriete podcast app.

5. Als uitsmijter kom ik graag nog even terug op de ademhalingsoefeningen met de Moonbird, waarover ik in maart blogde. “Ontspannende ademhalingsoefeningen in de palm van je hand. Het enige wat jij hoeft te doen, is mee te ademen.” Klinkt als muziek in de oren!

Compositie van afgevallen bladeren op het asfalt.

Zo, weer heel wat tips waar je zelf mee aan de slag kan om jouw ideale donkere dagen-recept samen te stellen. Heb je zelf ook nog ideeën? Laat hieronder dan zeker een berichtje achter!

[Deze blogpost kreeg een update op 09/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

2 reacties

  1. Pingback: De baas in huis - Gewoon E

  2. Pingback: Door de donkere dip - Gewoon E

Reactie achterlaten