Daarom vind ik Facebook geweldig!

Nadat ik “15 ergernissen tijdens het wandelen” online zette, stuurden een aantal mensen mij spontaan hun ergernissen-lijstje door. Ergernissen op het werk, op het openbaar vervoer en… op sociale media. Ik plande al snel een “15 ergernissen op Facebook”-overzicht. Maar bij nader inzien is Facebook ontzettend plezant. Dus post ik vandaag: “Daarom vind ik Facebook geweldig!”.

Facebook helpt je tijd en geld te besparen. Schrap die doktersafspraken maar. Krabbel je probleem neer op je profiel of in 1 of andere groep (die van de geneeskundige kruiden, om maar iets te zeggen) en binnen de 5 minuten heb je een handvol diagnoses, evenveel mogelijke oplossingen en als je de juiste persoon tegenkomt blijkt die zelfs nog medicatie in huis te hebben die je mag gebruiken. Hoe gemakkelijk is dat? Dat telt trouwens niet alleen voor je eigen mentale en fysieke gezondheid. Eerder deze week stelde iemand op basis van de foto van een hond vast dat het arme beestje een darmziekte had. Fijn toch?

Facebook verruimt je horizon. In mijn feed verschijnt regelmatig een “voorgesteld bericht van een openbare groep”. Nu heb ik de voorbije week eens opgelijst wat Facebook allemaal suggereert. Een groep rond geneeskundige kruiden, eentje rond orthomoleculaire therapieΓ«n, een groepje rond het haken van mandala’s, geadopteerde zwerfhonden uit Spanje zouden me ook moeten interesseren en samen zwanger zijn is blijkbaar ook mijn ding. Oh, en koken met de air fryer of met potten van Tupperware, het laten herleven van dode kamerplanten en knutselen met peuters mag ik ook aan mijn interesses toevoegen. Kijk, daarom vind ik Facebook geweldig!

Daarom vind ik Facebook geweldig! facebook-medicatie

Facebook houdt je alert. De Facebook-app kan er op 1 dag tijd 3 keer anders uitzien. De lay-out wisselt constant en je weet nooit hoe je feed er de komende uren zal uitzien. Het ene moment krijg je meldingen van verjaardagen, het andere moment zwijgt het ding als vermoord en ontvang je geen enkele melding meer. Het leven op Facebook zit vol verrassingen en dat is fantastisch!

Facebook maakt je populair. Toch minstens 1 keer per jaar; op je verjaardag (gesteld dat mensen hiervan een melding krijgen). Plots staat je feed vol met de meest hartelijke wensen en welgemeende felicitaties. Mensen waar je 364 dagen niets van hoort (maar die wel alles lezen) nemen plots toch de moeite om je 5 seconden aandacht te schenken. Op het einde van de dag staat je Facebook-wall vol en kan je enkel hopen dat je geen enkel bericht bent vergeten te liken. Daarom vind ik Facebook geweldig!

Daarom vind ik Facebook geweldig! Scrabble letters vormen het woord Facebook

Facebook zorgt ervoor dat je je normaal voelt. Iedereen kent ze: de mensen bij wie alles op rolletjes loopt, die steeds perfect op de foto staan, wiens gezinsgeluk van het scherm spat en die scheetjes met Febreze-geur laten. Langs de andere kant heeft iedereen ook minstens 1 vriend die alle ellende van de hele wereld op haar/zijn schouders moet dragen. Alles gaat altijd fout, iedereen negeert haar/hem, maar roddelt wel achter de rug en wat hebben die mensen ocharmen toch misdaan om al dat leed te verdienen? Mijn leven situeert zich ergens tussen deze 2 uitersten en bijgevolg ben ik zalig normaal en perfect gemiddeld. En zo geeft Facebook me een goed gevoel.

Facebook neemt je alle verantwoordelijkheid uit handen. Je stelt een problematische situatie vast, maakt je daar boos in, kruipt achter de computer… en ventileert eens lekker op Facebook. Op je eigen profiel of in een groepje, maar vooral niet bij de persoon of instantie die het probleem (mee) kan oplossen. Daar moet Facebook maar voor zorgen. Of iemand anders. Maar jij dus niet, jij mag rustig verder scrollen en de tirades van anderen lezen. Want…

Facebook is open voor iedereen. Nee, echt. Facebook discrimineert niet en er zijn geen ingangsexamens. Daardoor kom je op Facebook mensen tegen die je in het echte leven nooit zou ontmoeten en wiens mening je dus nooit te weten zou komen. Dat kan nu dus wel. Fantastisch toch? Soms is het niet meteen duidelijk wat de ander bedoelt, maar je kan niet van iedereen verwachten dat zij/hij in volzinnen schrijft of een deftige redenering op poten zet. Interactie, daar draait het om. Met een beetje creativiteit en volharding wordt de boodschap wel duidelijk. Daarom vind ik Facebook geweldig! (Facebook is trouwens géén onderwijsinstelling. Spellingstips en grammaticaal advies geef je dus enkel wanneer er om gevraagd wordt. Wat nooit zal gebeuren. Dat is dan weer energie die je in andere dingen kan steken.)

Facebook helpt je zwarte gaten te vinden. De techniek van “berichten sturen naar personen of instanties die het probleem (mee) kunnen oplossen” werkt niet altijd even goed als je enkel Facebook inschakelt als communicatiekanaal. Je merkt snel genoeg wie wel reageert en wie niet. En dan kan je op zoek naar een andere manier om verbindend te communiceren. Facebook leert je dus creatief te denken.

Facebook like

Facebook vervangt het roddelen. Aangezien sommige mensen echt alles online zetten (Ik ben nu de patatjes aan het schillen. Oh jee, ik heb in mijn hand gesneden. Zo, nu heb ik er een plakker op gekleefd. Ik moet nu nog wel even naar het toilet…) moet je niet meer aan een 3e partij gaan vragen wat er allemaal aan de hand is. Familiale ruzies volg je in real time, vakanties beleef je alsof je er zelf bij bent. Dat is toch super?

Facebook maakt je wereldburger. Als je aan mij vraagt waar ik vandaan komt, dan luidt het antwoord: “Van Berendrecht, maar ik ben opgegroeid in Edegem”. Vraag aan mijn Facebook-profiel waar ik vandaan kom en plots blijk ik “Ge zijt van”-gewijze van overal en nergens te komen. Elk zichzelf respecterend hol van Pluto heeft minstens 1 “Ge zijt van”-groepje. Meestal 2, waarbij de nieuwste groep ontstond als een verzetsbeweging. Soms ook 3 of 4. Een paar namen? “Ge Zijt Van Deurne Zonder Maddy En Hier Mag Men Een Andere Mening Hebben”, “Ge zijt van Zwijndrecht of Burcht als ge zonder censuur …”, “Ge zijt van Mortsel en hebt een eigen vrije mening” en “Ge zijt van LINKER OEVER (zonder reklame)”. Iedereen zal zich wel ergens thuis voelen, niet? Daarom vind ik Facebook geweldig!

Kubus met Facebook-logo

Facebook traint je detective-skills. Ik geef het toe: elke sollicitatie die bij mij terecht komt, wordt aan de Facebook-proef onderworpen. Ik controleer of de sollicitant een (virtueel) sociaal leven heeft en wat daar aan informatie te rapen valt. Bij onze doelgroep zijn er 2 mogelijkheden: onvindbaar op sociale media of herhaaldelijk vindbaar op sociale media. Want de persoon in kwestie was het wachtwoord kwijt en kon niet meer op het mailadres dat aan de facebook-account verbonden is. Wat me naadloos brengt bij…

Facebook vervangt de megafoon. “Hi pplz, myn smartphone is kapot en ik heb ne nieuwe. Ben al mn nrs kwijt, dus stuur berichtje.” Echte helden presteren het een paar keer per jaar. Antihelden maken back-ups van hun gegevens of gebruiken Google om hun contacten te beheren. Gelukkig is er Facebook om de helden uit de nood te helpen!

Batterijen van het merk Facebook.

Facebook wakkert de solidariteit aan en zorgt ervoor dat mensen elkaar waarschuwen voor naderend onheil. Opgepast: er is weer een nieuwe truck ontdekt om je bankkaart te kopiΓ«ren. Let op: criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om in te breken in je auto. Aandacht: er circuleert een virus dat al je hersencellen opeet wanneer je naar een foto kijkt. Hoe fantastisch is het dat al die waarschuwingen in no time over het ganse internet verspreid raken. OK, soms is het complete onzin en soms is de waarschuwing een virus op zich, maar dat is collateral damage. Better safe than sorry, nietwaar?

Facebook brengt het nieuws gratis naar je toe. Strikt genomen zijn het de media, die je met krantenkoppel en titels van artikels op de hoogte houden van wat er in de wereld gebeurt en wie het met wie doet of niet meer doet of zal doen of gedaan heeft of dat ontkent. De tekst zelf zit vaak achter een betaalmuur verscholen, zodat je daar het raden naar hebt. Gelukkig zijn andere Facebookers perfect in staat de feiten Γ©n hun mening hierover in de reacties onder het bericht nee te schrijven, waardoor de mensheid toch weer wΓ©l op de hoogte is. En het “nieuws” een eigen leven gaat leiden. Daarom vind ik Facebook geweldig!

Smartphonescherm met Facebook-logo.

Facebook is een onuitputtelijke bron van nieuwe vrienden. Je bent op een feestje en wisselt 2 woorden met de neef van de zus van je buurvrouw? Even later komt er een vriendschapsverzoek binnen. Een nieuwe collega op het werk? Een Facebook-vriendje extra! Je reageerde in een groep of op een bepaalde pagina? Mensen vinden je leuk en willen je vriend zijn! Je plaatst een leuke profielfoto online? Rijke, knappe mensen sturen je berichten en zien in je een potentiΓ«le partner. Het is onmogelijk om geen vrienden te hebben op Facebook. Tenzij je kieskeurig zou gaan doen. Maar waar ben je dan mee bezig? Daar dient Facebook toch helemaal niet voor?

Hopla, 15 redenen waarom ik Facebook geweldig vind. Hopelijk ben jij na het lezen van deze blogpost even enthousiast als ik en maak je zelf een account aan of blaas je je bestaande account nieuw leven in. Laten we met z’n allen genieten van de vele mogelijkheden die Facebook ons te bieden heeft!

Heb jij trouwens nog een extra reden om Mark Zuckerbergs baby geweldig te vinden? Laat het hieronder zeker weten!

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

  1. Pingback: Face yoga - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *