Beste kijkbuiskinderen

Beste kijkbuiskinderen,

Er zijn een aantal zekerheden in het leven. Eén ervan is, dat wanneer iemand me vraagt of ik de vorige avond X, Y of Z op tv heb gekeken meewarig het hoofd schud en zeg dat ik al jaren geen tv meer kijk.

Ooit was het anders en zapte ik van Home and Away naar Neighbours, schakelde ik daarna over naar Thuis en Familie (of andersom, afhankelijk van de programmatie) en als het nog even meezat viel er ’s avonds Beverly Hills 90210 of Melrose Place mee te pikken. The X Files? Allemaal gezien, zelfs blijven kijken toen ik op Erasmus zat. Star Trek The Next Generation? Alle 7 seizoenen gebingewatcht! En steevast op vrijdagavond in slaap gevallen bij Midsomer Murders.

Het begon met het opzeggen van ons kabelabonnement. Ik installeerde de apps van VRT en VTM op mijn smartphone en in het begin keek ik op zondag naar de compilatie-aflevering van Dagelijkse Kost. Ook De Columbus en Reizen Waes heb ik nog vrij lang gevolgd. De VTM-app verdween van de smartphone en nadat de mensen van de VRT voor de 10e keer kwam vragen of ik hen vergeten was (antwoord: ja, eigenlijk wel), werd ook die app verwijderd.

“Maar jullie hebben toch een tv-scherm in de woonkamer staan?” Jawel! Maar dus niet voor mij. De heer des huizes zal in 95% van de gevallen diegene zijn die Netflixt, Amazon Primet of streamt. De overige 5% neemt onze dochter voor haar rekening. (Maar die gebruikt liever het scherm op haar kamer.)

“Dus euh, écht geen tv?” Af en toe dwalen mijn ogen wel eens af en dan zijn er 2 mogelijke conclusies:

 • Wat hebben wij toch een enorm uiteenlopende smaak.
 • Hé, ik heb dat boek gelezen! 🙂 Onlangs nog gehad met een nieuwe serie. Het openingsbeeld kwam me heel vertrouw voor en na amper 2 zinnen wist ik dat ik prijs had. Folk med ångest van Fredrik Backman bleek een Netflix-serie geworden te zijn.

Een heel erg lange inleiding om te vertellen dat ik wél een aantal kanalen volg op YouTube. Voor wie niet helemaal mee is op de digitale trein: YouTube is een video sharing service waar je video’s kan uploaden, die anderen kunnen bekijken, liken, delen en becommentariëren. Per dagen komen er ongeveer 300.000 nieuwe video’s online. Maar kwantiteit is daarom geen kwaliteit.

Hieronder het lijstje van de 12 kanalen die ik momenteel heel frequent bezoek. In alfabetische volgorde, want alle andere mogelijke manieren waren veel te moeilijk.

Naam: Better creating

Info: Ik heb een tijdje geleden Notion ontdekt (kort gezegd: een all-in-one-workspace) en Simon van Better Creating heeft me vanuit de UK al aardig op weg gezet om mijn tweede brein in te richten. Productive dude en Daniel Canosa zijn trouwens ook niet slecht, maar het klikt nog niet helemaal 🙂 Soit, Notion dus. Ooit ga ik daar nog over bloggen en gaat niemand daar iets van begrijpen. Maar ’t is wel een geweldig ding!

Url: hier.

Naam: Emmymade

Info: Het kanaal dat ooit begon als Emmymadeinjapan. Niet omdat Emmy Cho gemaakt werd in Japan, wel omdat Emmy haar eerste filmpjes maakte toen ze tijdelijk in Japan woonde. Ze postte DIY-video’s, testte Japanse snoepkits en maakte ook een serie over de buurt waarin ze woonde. Emmy verblijft al lang niet meer in Japan, maar in Rhode Island. Op een bepaald moment had ze 2 kanalen, waarbij het ene over voeding ging en het andere over het houden van bijen. En toen sloeg de verwarring toe bij nieuwe kijkers, die onterecht veronderstelden dat Emmy vloeiend Japans sprak en van die dingen. Niks is minder waar: Emmy is Chinees/Amerikaans. On topic: Emmy test graag nieuwe en vreemde dingen uit. En dat is nog zacht uitgedrukt. Ook als eten je niks zegt en je enkel een lieve stem wilt horen is dit kanaal the place to be.

Url: hier.

Naam: Frog Leap Studios

Info: Het enige muziekkanaal in de lijst én vaste prik op vrijdag. Leo post dan namelijk een nieuwe metalcover. Tussendoor zwiert hij wat nieuwe-gitaren-posts online. Leo woont in Oltedal, Noorwegen, en heeft langs vaders kant Italiaanse genen.

Url: hier.

Naam: How to cook that

Info: Het kanaal van Ann Reardon is een allegaartje, maar het heeft altijd wel met voeding te maken. Samen met haar man Mike “debunkt” ze kookvideo’s van anderen, redt ze cakes en test ze keukengadgets uit. Ann smijt er regelmatig een vleugje wetenschap tegenaan, zodat je ook effectief iets bijleert. Boeiend!

Url: hier.

Naam: Mariana’s corner

Info: Veel zinnigs kan ik nog niet over Mariana vertellen. Ik ontdekte haar een week geleden, maar ze lijkt me wel boeiende dingen te kunnen bijleren over productiviteit en organisatie. Uitvalsbasis: Portugal.

Url: hier.

Naam: My Green Closet

Info: Erin (= haar tweede naam, eigenlijk heet ze Verena) maakt filmpjes over duurzame en ethisch verantwoorde kledij. Ik ontdekte haar toen ze een tijdje in Berlijn woonde, wat het gemakkelijk maakte om Europerse merken te leren kennen. Sinds een paar jaar woont ze terug in Canada, maar het blijft boeiend om haar te volgen.

Url: hier.

Naam: Namaste Yoga

Info: Surbhi komt mijn huiskamer binnen vanuit Texas en begint elk filmpje met: “The Goal of my Channel is to tell you all those little tips and tricks that many Yoga teachers know but somehow in class settings they do not get conveyed to the students.” De filmpjes zijn van wisselende kwaliteit en ik krijg de indruk dat Surbhi vooral inkomsten wil genereren uit abonnementen. Maar toch de moeite waard om in de gaten te houden, vooral omdat ze bepaalde houdingen stap voor stap uitlegt.

Url: hier.

Naam: Rebecca Sisson

Info: Rebecca woont ergens in de woestijn in Californië. Ze geeft lessen yoga en zet marketing strategieën op voor haar klanten. Op haar kanaal blogt ze over minimalisme, zero waste, duurzaamheid en bewust leven. Vaak eindigt ze haar filmpjes met een blooper, wat zalig relativerend is.

(Ik had ooit een heel boeiend chatgesprek met haar over de beste manier/het beste programma om documenten te scannen en te bewaren. En ook wel over hoeveel schoenen je meeneemt op reis. Om maar te zeggen dat Rebecca graag communiceert met haar publiek.)

Url: hier.

Naam: Shelbizleee

Info: Shelbi woont in Seguin, Texas, en was ooit een “hyper-consumer”. Ze startte een kanaal op YouTube met de bedoeling de gemiddelde persoon te informeren over hoe je een verschil kan maken voor de klimaat. Op een heel realistische wijze én wetenschappelijk onderbouwd. Fijn!

Url: hier.

Naam: Small changes

Info: Voor het betere Australische accent moet je bij Sarah van Small Changes zijn. Zij en haar echtgenoot Caleb (“de man van de IT”) verspreiden hun boodschap over minimalisme, ontspullen, zuinig leven, opruimen en poetsen vanuit hun huis in Gold Coast. Ik ontdekte Sarah toen ze nog een ander kanaal had, dat gericht was op tiny living en Tesla’s. Ooit stond dat allebei op de planning, maar die is ondertussen een beetje aangepast 🙂

Url: hier.

Naam: The art of improvement – ideas to live better

Info: Een kanaal uit de UK dat ik recent ontdekte. Ik heb nog niet de moeite genomen om uit te zoeken wie de persoon achter de “tekenfilmpjes” is. Alles draait rond productiviteit en zorgen voor jezelf. Steeds uitgetekend met een softwarepakket en via voice-over begeleid. Ideaal voor wie geen boeken over het onderwerp wil lezen of snel wil kennismaken met een bepaald idee.

Url: hier.

Naam: Yoga with Zelinda // The yoga room

Info: Zelinda woont in Round Rock, Texas (wat is het toch met die Texanen en YouTube?), en geeft sinds 2010 yoga-lessen “for EveryBody”. Verwacht geen technische hoogstandjes, wel heel lichaamsvriendelijke en trage oefeningen.

Url: hier.

Tenslotte nog enkele kanalen waarop ik NIET ben geabonneerd, maar die ik vanop een afstandje bekijk. Meestal nogal letterlijk. De vaste tv-kijker zet ze dan op en ik piep over de rand van mijn boek mee:

 • Bjørn Nyland, ook wel gekend als Tesla Bjørn. Maar eigenlijk gaat het over veel meer dan Tesla’s.
 • Bright, waarvan ik alleen de naam van “Bram van Bright” kan onthouden, maar ze zijn dus met meer. “Altijd op zoek naar het vernuft in technologie, design en style.
 • Göran Winblad, een Noorse ultraloper. Gene gewone!
 • PamplamooseMusic; een Amerikaans duo uit San Francisco, dat leuke deuntjes brengt. Check vooral deze even. Een topprestatie (voor iemand die geen Franse roots heeft.)
 • Transport Evolved; “they explore and explain the world of cleaner, greener, safer, and smarter transport“.

Tot zover mijn lijst. Wat staat er bij jullie zoal op het programma? Benieuwd!

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

  • Beantwoorden

   Het is idd een verdwijnend fenomeen. De charme van een-week-wachten-op-het-vervolg is helemaal verdwenen. Nu beginnen mensen al op voorhand te roepen dat ze geen spoilers willen. Beetje jammer.

 1. Leen

  Beantwoorden

  Fredrick Backman… nog niet opgemerkt dat hij een nieuw boek heeft. Ik ontleen het snel in de bib want hij is een heerlijke schrijver!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *