Alle dagen open, soms (een beetje) gesloten

Alle dagen open, soms (een beetje) gesloten: de Kalmthoutse Heide!

Een grensoverschrijdend park… In deze tijden van #metoo zou een mens schrik krijgen om er over te schrijven. Maar bare with me, want ik heb leuke dingen te melden. Ook voor mensen die denken dat ze de heide al lang van binnen en van buiten kennen. Want er is nieuws!

Wat in de volksmond de Kalmthoutse Heide heet, is eigenlijk Grenspark Kalmthoutse Heide. Een natuurpark van om en bij de 60 km² dat zowel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant ligt, als in de Belgische provincie Antwerpen. Het ligt ten oosten van de Brabantse Wal en heeft een zeer afwisselend landschap van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder. Je kan er rare vogels, leuke amfibieën en met een beetje geluk ook stoere grazers spotten. Tot zover deze les aardrijkskunde.

Foto genomen op wandelpad Mier. Alle dagen open, soms (een beetje) gesloten.
Wandeling mier, één van mijn favorieten.

Nog even een misverstand uit de wereld helpen: er is meer dan 1 vertrekpunt voor wie de heide wilt veroveren. Op de site kan je filteren op 5 verschillende locaties (en dan verder op afstand en of de hond mee op wandel mag), maar wie naar de overzichtskaart surft (doen! en downloaden!) ziet veel meer groene en paarse vertrekbollen. Zo zijn wij hier in het district gezegend met startpunt Stoppelbergen, waar wandelingen specht en eekhoorn beginnen.

Een ander misverstand: je kan op de Kalmthoutse Heide enkel de aangeduide routes volgen. Nee hoor, je kiest zelf waar je gaat en staat. Wil je wandelingen verbinden, verkorten of aanpassen? Dat kan. Blijf wel op de paden en hou er rekening mee dat bepaalde stukken tijdens het broedseizoen tijdelijk zijn afgesloten. De uitgestippelde paden zijn heel goed bewegwijzerd (leuke zoektocht voor kleine speurders). Toch liever een kaart in de hand? Voor 2 EUR koop je je eigen bezoekerskaart.

Hebben we nog: “Ik ben daar al eens geweest, ik ken het nu wel.”. Ben je zeker? Al eens een zonsopgang meegepikt? Gestart op een andere locatie? Van seizoen gewisseld? Gewandeld op een drukke zondag of een rustige, regenachtige maandagochtend? Alleen of met vrienden? Een uitgestippelde toer in de omgekeerde richting gedaan? Een uitkijktoren beklommen? Een boek gelezen op een bankje? Schaapjes geteld? Of het gloednieuwe wandelpad buizerd bewandeld? Nee? Hop, begin er maar aan!

Een zitbank op de heide.

Ik ben dus fan van de heide. Met dank aan mijn grootvader, die daar wel eens met mij ging wandelen en me daarna trakteerde op een warme chocomelk met slagroom. Mooie herinneringen zijn dat.

Volgende week starten trouwens de werken aan een nieuwe uitkijktoren (vlak naast de huidige toren, die later wordt afgebroken). Met een beetje geluk kan die vanaf april 2022 beklommen worden, om zo een nog mooier uitzicht op de heide te hebben.

Wie eens wil afspreken: geef maar een seintje! Mijn wandelschoenen staan klaar. De Kalmthoutse heide is trouwens de ideale locatie voor een stiltewandeling/dauwtocht. Zin om mee te gaan? Hou dan mijn agenda in de gaten!

Zonsopgang 18/11/2020.

[Deze blogpost kreeg een update op 09/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

  1. Anita

    Enkele jaren geleden zijn wij (oma en opa) met onze kleindochter daar gaan wandelen. Zowel zij als opa hebben toen ongelooflijk mooie foto’s genomen; hebben zelfs mekaar gekiekt.
    Zelf heb ik er een fotoboek aan overgehouden dat nog dikwijls wordt bekeken.

Reactie achterlaten