Achter de schermen bij de Kringwinkel

Soms landen er leuke dingen in mijn mailbox. Zoals een uitnodiging van Stadsmakers voor een kijkje achter de schermen bij de Kringwinkel. Ik ken de Kringwinkel zowel als consument als beroepshalve en aarzelde geen seconde om me in te schrijven voor een toertje door het centraal magazijn in Merksem.

In den beginne…

Om te beginnen een stukje geschiedenis. Kringwinkel Antwerpen, waaronder ook de winkels van Kapellen, Brasschaat en Wijnegem vallen, is een vzw die 31 jaar geleden ontstond in de schoot van de sociale werkplaats Vitamine W.

Begin jaren ’90 startten her en der in Vlaanderen sociale- en milieuorganisaties met kringloopactiviteiten. Ze riepen op om spullen niet langer weg te gooien, maar ze aan De Kringwinkel te schenken. Perfect herbruikbare spullen vonden zo ook de weg naar nieuwe gebruikers. Mensen met een beperkt budget, bewuste consumenten, schattenjagers. Een gat in de markt. Met de inkomsten slaagden ze erin om jobs te creΓ«ren voor mensen die laaggeschoold, of langdurig werkloos waren.

website Kringwinkel

Vitamine W haalde de inspiratie in Nederland, waar de hergebruik-gedachte al meer ingeburgerd was.

Het project startte met 3 medewerkers, die over 1 camionette beschikten, en opereerden vanuit de Borsbeekstraat in Borgerhout. Ze reden uit voor de vuilniskar, zodat herbruikbare goederen in het recyclagecircuit terechtkwamen in plaats van in de afvalstroom.

De Kringwinkel nu…

Anno 2022 is de Kringwinkel een sterk merk met om en bij de 6.000 medewerkers. Ongeveer de helft van de loonkost van de maatwerkers is gesubsidieerd. Alle andere kosten (loonkosten begeleiding, energie, verzekeringen, huur gebouwen, wagenpark,…) haalt de Kringwinkel uit eigen inkomsten. Ik hoor wel eens verzuchten dat de Kringwinkel duur is geworden tegenover vroeger en dat dat toch niet kan omdat ze al hun materiaal gratis krijgen. Mja, er komt dus meer bij kijken dan spullen ontvangen en weer verkopen.

(In de nasleep van de overstromingen in de zomer van 2021 las ik op Facebook regelmatig de kritiek dat de Kringwinkel spullen zou moeten doneren aan de slachtoffers, omdat zij hun gerief gratis krijgen. Wees gerust: dat is gebeurd. Alleen is dat nooit uitgebreid in het nieuws verschenen. Maar alles weggeven kan natuurlijk niet; dat is financieel niet haalbaar.)

Het centraal magazijn…

Ik nam dus een kijkje achter de schermen bij de Kringwinkel. Meer bepaald in het centraal magazijn in Merksem, waar alle gedoneerde goederen worden verzameld. Ooit was het gebouw een koekjesfabriek en later nam Tabalux Tigra (ja, van de madam met het tijgermutsje) er zijn intrek. De Kringwinkel verhuisde het centraal magazijn in 2003 naar Merksem en heeft ondertussen nog een 2e magazijn in Schoten. Je vindt er ook de verhuurdienst.

Kringverhuur is de verhuurdienst van De Kringwinkel Antwerpen. We hebben een vast assortiment aan meubels, decoratie en servies dat we verhuren vanuit ons magazijn te Schoten. Bij ons haal je alles in huis voor een originele aankleding van jouw trouwfeest, bedrijfsfeest, fotoshoot of theater decor.

Het aanbod van Kringverhuur bestaat uit geweldige tweedehands goederen die bij De Kringwinkel Antwerpen worden binnen gebracht. Het aanbod wordt met veel zorg uitgekozen en wekelijks uitgebreid.

website Kringverhuur

Over donaties

Maar even terug naar de zinsnede: “waar alle gedoneerde goederen worden verzameld”. Veel mensen veronderstellen dat de spullen die ze doneren in de winkel komen te liggen waar ze worden ingeleverd. Dat klopt niet. De meeste goederen worden naar het centraal magazijn gebracht om van daaruit herverdeeld te worden. Kringwinkel heeft hiervoor een overzichtelijk systeem uitgedacht, gebaseerd op de beschikbare oppervlakte per winkel en het nog aanwezige aanbod. (Voor de langere uitleg moet je zelf maar eens een kijkje achter de schermen bij de Kringwinkel volgen.) Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel: grote stukken worden niet altijd naar het centraal magazijn gebracht om plaats te besparen in de camion. Die komen dan in de winkel van donatie of een nabij gelegen filiaal terecht.

Of er wel eens verrassende donaties gebeuren? Best wel. Verzamelde liefdesbrieven of werken met een grote historische waarde. De mensen van het centraal magazijn hebben ondertussen voldoende expertise opgebouwd om te kunnen inschatten wanneer ze externen moeten contacteren. Zoals wanneer er een hutkoffer wordt ingeleverd die nog meereisde met de Red Star Line.

Dus… Gedoneerd materiaal gaat met de shuttledienst naar het centraal magazijn en wordt daar gesorteerd. Er worden ook heel wat herstellingen uitgevoerd: fietsen, elektro,…

Kringwinkels zijn blij met kledij en textiel, speelgoed, boeken, meubelen, huisraad, decoratie, elektro, fietsen, multi-media, sport- en babyartikelen.  De belangrijkste voorwaarde is dat het nog herbruikbaar is.

Elektro en fietsen mag je altijd brengen.  Ook als deze beschadigd of in slechte staat zijn. 

Bepaalde producten mogen Kringwinkels bij wet niet aanvaarden, ophalen en/of verkopen:
– vanuit veiligheids- of gezondheidsredenen, bv. wapens, voertuigen, industriΓ«le zonnebanken, klein gevaarlijk afval zoals verf, asbesthoudende producten, inkt(patronen), autobanden, … maar ook etenswaren, dranken en andere producten met een houdbaarheidsdatum
– ter bescherming van bepaalde diersoorten, bv. ivoor of opgezette inheemse roofvogels
– ter bescherming van de privacy, intellectuele eigendomsrechten of auteursrechten, bv. gekopieerde video’s en audiocassetten of namaakproducten 

website Kringwinkel

Knoop het in je oren: “Elektro en fietsen mag je altijd brengen. Ook als deze beschadigd of in slechte staat zijn.”.

Iets meer dan de helft van alle goederen die bij de Kringwinkel worden ingeleverd, is geschikt voor hergebruik. Daarnaast gaat een aanzienlijk deel van de donaties naar recyclage. En dan blijft er nog een fractie over, waarvoor geen herbestemming mogelijk is.

Over kledij

Een aantal zaken die ik bijleerde op de 1e verdieping, waar alle kledij wordt verwerkt:

  1. Dameskleren zijn massaal aanwezig. Herenkledij is eerder zeldzaam. Doen vrouwen meer miskopen? Dragen heren hun kledij langer? Wie zal het zeggen?
  2. Kledij wordt niet gewassen voor het in de winkels komt. Teveel werk, teveel kosten. En in mijn ogen ook helemaal niet nodig; ik stop nieuwe kleren altijd even in de machine voor ik ze aantrek.
  3. Uitzondering op deze regel: herenhemden met een groezelige kraag. Vaak helpt het om de kragen goed met zeep in te smeren en een wasje te draaien om ze vlot te doen verkopen.
  4. De hamvraag is: “heb ik spontaan de neiging om dit kledingstuk te passen?”. Is het antwoord bevestigend, dan kan de rok, broek of trui in kwestie naar de winkel.
  5. Wat ik al wist, maar onze gids bevestigde: vroeger had je meer degelijke kledij, die beter werd gemaakt en langer werd gedragen. Fast fashion maakt veel slachtoffers: het milieu en de arbeiders die de kledij maken, om er maar enkelen te noemen. Maar als klant heb je macht en kan je kiezen om te investeren in duurzame kledij.
  6. Kledij hangt maximum 4 weken in de winkels. Daarna verdwijnt ze uit de rekken.

Over “den beneden”

Zware spullen, elektro en huisraad worden beneden gecontroleerd, gesorteerd en gerepareerd. (Slecht Nederlands, maar het bekt wel lekker.) Wist je dat huisraad in bad gaat tijdens het triageproces? Ik dus niet. Weer iets bijgeleerd.

Over werken op maat

De Kringwinkel is een maatwerkbedrijf en werkt dus “op maat”. Niet iedereen kan in groep werken. Of aan een lopende band. Of in een drukke hal. En zo ontstond het lokaal waar stiften worden getest, puzzelstukken geteld, zilver gepoetst of het haar van gedoneerde Barbies gekamd. Zaken waar je niet meteen aan zou denken.

Over het Kringding

Ken je de veilingwebsite van de Kringwinkel al? Je biedt er op duurdere, unieke stukken of collectors items. Op het moment dat ik deze blog schrijf, staan er onder andere vintage uranium glazen, 9 kg oude muntstukken en een Philips radiomeubel in de digitale vitrine. Zeker de moeite waard voor verzamelaars.

Goesting in meer?

Zin in YouTube? Zowel de Kringwinkel (overkoepelend) als de Kringwinkel Antwerpen hebben een YT-kanaal vol leuke filmpjes.

Zaterdag is het Dag van de Kringwinkel en moet je dus wel uit je kot komen!

Op deze dag zetten we onze Kringwinkels Γ©n onze klanten in de bloemetjes. Vier mee met ons en ontdek in elke winkel een extra groot aanbod aan tweedehandsspullen en allerlei leuke activiteiten. 

website Kringwinkel

Wil je zelf een kijkje achter de schermen bij de Kringwinkel nemen? Dat kan! Hier lees je hoe je dat regelt.

Amai, dat was weer een hele boterham en net zoals onze gids zou ik nog wel even kunnen doorgaan. Er valt ook zoveel te vertellen…

Doneer jij wel eens spullen aan de Kringwinkel of een andere organisatie? Koop je tweedehands? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het hieronder even weten, dan kunnen we verder praten.

[Deze blogpost kreeg een update op 11/11/2022. GVA meldde die dag dat De Kilomeet in Deurne gesloten werd. Je leest hier meer.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *