10 tips om je auto langer proper te houden

Ik moet toegeven dat ik deze blog een beetje voor mezelf schrijf. In de wagen ben ik namelijk nogal een sloddervos. En aangezien manlief en ik voertuigen delen, durft dat wel eens voor ergernissen zorgen. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij wil vertrekken en nog een trui, een volgekrabbeld kleefbriefje of achtergebleven pakketje tegenkomt. Want ik had mijn handen vol en “zou dat de volgende keer wel mee naar binnen brengen…”. En dus: 10 tips om je auto langer proper te houden. Of toch de binnenkant, want door de carwash rijden kan iedereen.

(Bij deze al een officieuze tip: deel je wagen met iemand die wΓ©l belang hecht aan een propere wagen. Het helpt. Of toch een beetje.)

10 tips om je auto langer proper te houden; een autowrak

Eet niet in de auto

Als je niet eet, vliegen de kruimels niet in het rond. Je kan niet morsen en je hebt geen verpakkingsmateriaal waarmee je geen blijf weet. Eigenlijk was dit een open deur instampen.

Leg of hang een vuilniszakje in je auto

Vroeg of laat krijg je toch afval of afvalwaardige zaken in je handen. In plaats van ze op de grond of op de zetel naast je te leggen, stop je ze meteen in het vuilniszakje. Mensen met een handgeschakelde wagen kunnen het zakje rond de versnelligspook hangen. Een alternatief is om een haakje aan te brengen aan de middenconsole van je wagen.

Neem altijd wat afval mee als je uitstapt

Geen fan van vuilniszakjes in de wagen? Dan moet je echt systematisch afval meenemen als je uitstapt. Opgelet: dit afval hoort enkel in je eigen vuilnisbak, niet in de bakken die de gemeente ter beschikking stelt!

Ruim spullen meteen op

Een geweldige tip om je wagen langer proper te houden. Maak je wagen na elke verplaatsing leeg. Heb je handen tekort? Loop dan een keertje extra over en weer of leg een vouwkrat in je wagen.

Voorzie voor alles een plek

Je hebt 10-tallen muntjes voor een winkelwagentje, maar kunt er nooit eentje vinden? Ergens moeten papieren zakdoekjes liggen. Maar waar ook alweer? En dat doekje om de ramen schoon te vegen. Euh… Juist ja. Voorzie voor alles een vaste plek. Is veel ordelijker en bespaart je meteen heel wat tijd.

Tot zover de 1e 5 van 10 tips om je auto langer proper te houden.

Een overwoekerde auto

Intermezzo

Nu we toch alles een plekje geven: de volgende items wil je eigenlijk ook wel in je auto hebben.

 • Een balpen die niet te gemakkelijk uitloopt. Bewaar ze in je handschoenkastje of een andere plek die je gemakkelijk kunt bereiken.
 • Een paraplu. Je zou hem in de koffer kunnen leggen, maar ik heb hem bij hevige regenbuien precies toch liever in de wagen.
 • Een usb-kabel. Of meerdere. Komt altijd van pas.
 • Een snack die niet smelt en niet snel vervalt. Niet dat je hem in de auto moet opeten, maar op die manier heb je steeds iets bij de hand.
 • Een niet-waterdoorlatend zakje. Handig als vuilniszakje of bij wagenziekte.
 • Een zeil waarop je kan picknicken (of zitten als je pech onderweg hebt).
 • Een dekentje om je warm te houden.
 • Voor wandelaars is een paar extra schoenen geen overbodige luxe. Kom je ergens waar je wilt wandelen? Dan wissel je in 1, 2, 3 en heb je daarna nog een paar propere schoenen.
 • Voor brildragers of mensen met lenzen: een reservebril. In sommige landen is het verplicht, in BelgiΓ« vooralsnog niet. Ik doe het zelf niet, maar heb een groot probleem als mijn bril plots zou besluiten om niet meer mee te spelen.
 • Een drankje voor onderweg. Je weet nooit welke onverwachte gebeurtenis opduikt. Kies voor water, dat is multifunctioneel.
10 tips: nog een verlaten auto

Terug naar het onderwerp van de dag en tip 6 van 10 tips om je auto langer proper te houden.

Houd je papieren op orde

Ik moest onlangs naar de technische keuring en had gelukkig nog even tijd om mijn boekhouding in orde te brengen. Een wildgroei aan verzekeringspapieren, vergezeld van facturen van onderhoudsbeurten. Dat kan beter!

Kies voor siliconen cupcakevormpjes

Euh, waarom zitten we plots in de keuken? Nee hoor. Je plaatst de siliconen cupcakevormpjes in je bekerhouders. Heb je dan iets gemorst, dan moet je enkel de vormpjes uitwassen en niet het gat van de bekerhouder. Easy!

Controleer je schoenen voor je instapt

We weten allemaal dat er een luchtje zit aan hondenpoep, maar ook een sigarettenpeuk kan voor geurhinder zorgen. We zaten een tijdje geleden met z’n allen in de wagen en het begon steeds meer naar muffe sigaret te ruiken. Eerst dachten we dat het van de wagen voor ons kwam (en zetten we de ventilatie uit), maar al snel bleek onze chauffeur een peuk tussen de ribbels van zijn schoenzool te hebben steken. Daarom: controleer eerst je schoenen.

Voor mensen met kinderen bij de jeugdbeweging: je kunt douchekapjes voorzien voor wanneer de schoenen erg vuil zijn. Maar meestal is de rest van het kind dan ook behoorlijk niet-proper. Leg een zeil op je achterbank of breng propere kleren mee als je je kind ophaalt. Ik ben geen fan van het “kind in koffer want die mag vuil worden en het is toch niet ver”-idee, maar je doet er uiteindelijk zelf mee wat je wilt.

Zorg voor een vod of vochtige doekjes

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik voor het werk een opleiding mocht volgen in het Mechelse. Niet alleen omwille van de inhoud van de opleiding, maar de locatie had ook zijn aandeel in de vreugde. Want in het Mechels Broek kan je erg leuk wandelen. Maar… Ik had geen extra paar schoenen bij en het pad veranderde na enkele kilometers in een modderige brei. Gevolg: mijn zwarte schoenen waren grijsbruin en ik voelde een stresske, want een erg goede indruk zouden die vuile schoenen niet maken. Uiteindelijk heb ik een zakdoek en de inhoud van mijn waterfles opgeofferd en kwam het min of meer goed, maar ik had beter voorbereid kunnen zijn.

Gebruik organizers

Stiften, spelletjes, boekjes, knuffels, poppetjes en ander leuks voor onderweg voelen zich echt thuis in een autostoel organizer. Vaak is er ruimte voorzien voor een drankfles en een tablet Γ©n de organizer voorkomt vieze voeten tegen de achterkant van je stoel.

Maar het wordt nog beter: er bestaan ook organizers voor je kofferbak. Je hebt modellen die je aan de achterste rij stoelen bevestigt, maar ook bakken die je gemakkelijk over en weer verhuist. Gedaan met rondslingerende spullen of volgestouwde vouwkratten waarin je niets kunt terugvinden. Vanaf nu heb je overzicht in je koffer!

Tot zover 10 tips om je auto langer proper te houden. Heb jij een propere wagen (en hoe slaag je erin om hem zo te houden)? Of ben je eerder mijn type en ga je een paar tips uitproberen? Welke dan? Laat het zeker weten in een reactie hieronder!

Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje. Op zoek naar een ander product? Begin dan hier aan je zoektocht.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

7 reacties

 1. Sandra

  Beantwoorden

  Ik ben heel blij dat mijn wederhelft en ik ongeveer evenveel belang hechten aan een opgeruimde auto. Totaal niet dus. Een auto dient om iets te vervoeren (ons, de boodschappen, de hond, die berg zooi die naar het containerpark moet, de plantjes die rechtstreeks uit de tuin van mijn ouders komen, …) dus ik denk dat ik vrijwel 0 van de bovenstaande tips uitvoer. Wat betreft het intermezzo: Er liggen pepermuntjes in de auto (want die smelten niet), ik heb standaard mijn reservezonnebril ergens liggen, en met wat geluk ook een kabeltje dat past op mijn GSM.
  Ik ga eerst eens proberen om mijn huis opgeruimd te krijgen, voordat ik aan de auto begin!

 2. Anita

  Beantwoorden

  Een tof en amusant artikel; zeker de foto’s waren de moeite.
  Mijn wederhelft en ik zijn een “beetje” manikaal betreffende het onderhouden van de auto, zowel binnen- als buitenkant. Wij maken gebruik van kratten als we wekelijks gaan winkelen. Bij het uitladen thuis worden hierin dan ook de zaken gedumpt die niet thuishoren in de auto. De ruiten aan de binnenkant worden – bijna – wekelijks gekuist en de stofzuiger wordt ook regelmatig bovengehaald. Onlangs sloeg mijn hart toch een paar tellen tilt. We hadden in de voormiddag hout weggedaan naar het containerpark. Omdat de omvang te groot was om in de koffer te steken, hebben we gebruik gemaakt van de achterbank en de ruimte achter te voorzetels. In de namiddag zijn we dan volk gaan oppikken en er werd gezegd “Hier op de achterbank hebben ze koekjes zitten eten!” Ik wist niet wat ik hoorde. Bleek het dus een beetje schaafsel van het hout te zijn. Bij het thuiskomen direct de stofzuiger aan het werk gezet!
  Ben er zeker van dat veel lezers iets van je tips kunnen opsteken.

 3. Anita

  Beantwoorden

  Misschien leeftijdsgenoten of mensen met kleine kinderen. Denk dat oudere mensen ordelijker zijn, ook omdat ze meer tijd hebben en alles zorgvuldig kunnen plannen. Het zal ook wel van het beestje afhangen zeker?!

 4. Pingback: Waarom je 's ochtends niet meteen je smartphone mag checken - Gewoon E

 5. Pingback: Reddende routines (en tips om tijd te winnen) - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *