10 lekker snelle ontbijtrecepten

Geen tijd voor ontbijt? Dat geloof je toch zelf niet? In deze blog lijst ik 10 lekker snelle ontbijtrecepten op, zodat je jezelf een gezonde start van de dag kunt geven.

Snel even vooraf

Je komt geen recepten met bananen en pinda’s of pindakaas tegen in onderstaande lijst. Ik wilde namelijk alle recepten zelf uittesten en met bananen en pinda’s zou dat slecht aflopen. Maar pas de bestaande recepten gerust aan; je hebt zoveel extra mogelijkheden als je niet allergisch bent voor deze producten.

Ik ben nog steeds geen voedingsdeskundige, maar zou toch willen aanraden om een afwisselend eetpatroon aan te houden en niet enkel op ontbijtjes te overleven.

Hier volgen dan de 10 lekker snelle ontbijtrecepten!

Havermout met kaneel en rozijnen (en een drupje honing)

Nodig:

  • 40 gram havermout
  • 200 ml melk
  • een klein handje rozijnen
  • een snuif kaneel
  • indien gewenst nog wat honing

Meng de havermout, melk en rozijnen en warm op. Dit kan op het vuur, maar als je weinig tijd hebt is de microgolf een geweldig alternatief. Ik zet voor de veiligheid altijd een bordje onder mijn kom; dat kuist makkelijker op als de havermout overkookt.

Bestrooien met kaneel en eventueel een beetje honing, goed roeren en smullen maar.

Zin in een ander smaakaccent? Kies voor sojamelk, rijstmelk of havermelk.

Geen zin in rozijnen? Schil een appeltje, maak er kleine stukjes van en warm ze even op in een pannetje.

10 lekker snelle ontbijtrecepten: smoothie

Muffins met blauwe bessen en Griekse yoghurt

Nodig:

  • 125 gram zelfrijzende bloem
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram (bevroren) blauwe bessen
  • 40 gram gesmolten boter
  • 65 gram honing
  • 25 ml melk
  • 1 ei
  • vanille extract
  • een snuifje zout

    Meng de droge ingrediënten in 1 kom en de natte in een andere. Doe dit met een grote lepel in plaats van met de mixer; je moet geen glad deeg hebben. Giet daarna beide mengsels bij elkaar en meng opnieuw.

    Vul je muffinvormpjes en plaats ze in een voorverwarmde oven. Laat 20 tot 25 minuten bakken op 200 graden.

    Het voordeel van bevroren blauwe bessen is dat ze het mengproces beter overleven. Anders loop je het risico om veel blauwe kleur te krijgen, maar weinig bes.

    Je kunt de muffins invriezen zodra ze zijn afgekoeld. Haal ze de avond voordien uit de diepvries om te laten ontdooien. Of warm ze even op in de microgolfoven.

    Smoothie van braambessen en frambozen

    Nodig:

    • 35 gram braambessen
    • 25 gram frambozen
    • 90 ml kokoswater
    • 90 ml Griekse yoghurt
    • indien gewenst wat agavesiroop

      Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je de substantie kunt drinken.

      Je hoeft geen vers fruit te gebruiken; het kan ook met de diepvriesvariant. Andere fruitsoorten zijn natuurlijk ook mogelijk.

      10 lekker snelle ontbijtrecepten: muffins

      Overnight oats met bessen en lijnzaad

      Nodig:

      • 30 gram havermout
      • 150 ml ongezoete amandelmelk
      • 75 gram bessen (kies wat je zelf lekker vindt)
      • 2 eetlepels lijnzaad

      Wil je mooie foto’s kunnen nemen? Doe je ingrediënten dan laag per laag in een potje en overgiet ze daarna met de melk. Je kunt alles ook gewoon mengen, zodat je zeker bent dat de melk goed wordt opgenomen zonder dat je met droge klonters overblijft.

      Zet je potje een nacht in de koelkast en je kunt ’s anderendaags meteen aan tafel. Of je neemt je ontbijt mee voor onderweg of op het werk.

      Gezonde chocoladetaart met vers fruit

      Chocoladetaart als ontbijt? Jawel!

      Je vindt het overheerlijke recept op de website van Romy van Vaker Vrolijk. Ik ruilde de banaan in voor een ei. Al had het blijkbaar ook met appelmoes gekund. Dat is voor volgende keer.

      Toastjes die uit de broodrooster komen piepen

      Hartige eiermuffins

      I like an aike in the mo-hor-ning! You like a tikkenaike too?

      Eiermuffins blijven een paar dagen goed en kunnen perfect op voorhand worden klaargemaakt. Bewaren in de diepvries is ook een optie.

      Nodig:

      • 6 eieren
      • 1 kleine ui
      • 1 rode paprika
      • een handvol verse spinazie
      • 1 teentje knoflook (tenzij je nog een vergadering hebt die dag)
      • 1 eetlepel kokosolie
      • 2 theelepels tomatenpuree
      • een beetje provençaalse kruiden
      • peper en zout

      Smelt de kokosolie in een pan en fruit de ui. Voeg de geperste look en de paprika toe. Bak tenslotte de spinazie kort mee.

      Klop de eieren los en meng ze met de tomatenpuree en de kruiden. Voeg daarna het groentenmengsel toe. (Als er veel vocht in je pan zit, laat je de groenten best even uitlekken.)

      Verdeel alles over je muffinvormpjes en zet het 15 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

      Granola repen

      Nodig:

      • 100 gram havermout
      • 125 gram ongezouten pecannoten
      • 100 gram ongezouten cashewnoten
      • 75 gram ongezouten walnoten
      • 50 gram gedroogde veenbessen
      • 150 gram dadels, zonder pit
      • 2 theelepels kaneel
      • 2 eetlepels honing

      Laat de dadels even weken in heet water. Hierdoor worden ze zachter en kleven ze achteraf beter.

      Doe de havermout, noten, bessen en gesneden dadels in de blender en blend tot je een plakkerige massa hebt. Voeg de kaneel en de honing toe en mix nog even verder.

      Stort het mengsel in een ovenschaal (maak het jezelf gemakkelijk en bekleed ze met bakpapier) en druk het plat met de achterkant van een lepel.

      Zet de schaal 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Laat daarna afkoelen. Snijd de granola in repen en bewaar je lekkernij in de koelkast.

      Overnight oats

      Quinoa met vers fruit en noten

      Nodig:

      • 75 gram quinoa
      • 1 eetlepel Griekse yoghurt
      • 25 gram rozijnen
      • 50 gram blauwe bessen
      • 10 gram walnoten
      • 10 gram amandelen

      Bereid de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Meng daarna de rest van de ingrediënten er doorheen.

      Toast

      Nodig:

      • brood
      • beleg

      Toast met lekkere humus? Of met avocado en een eitje? Liever een sneetje kaas? Het kan allemaal en is super snel klaar.

      Soep

      Het klinkt misschien gek, maar soep als ontbijt kan perfect. Ik heb het dan wel over verse, zelfgemaakte soep. Geen soep uit een pakje of uit blik. (Al kan dat ook wel, maar de soep die je zelf maakt zal toch net iets gezonder zijn.) Maak ze op voorhand, dan moet je ze op het moment zelf nog enkel opwarmen.

      Mocht je besluiten dit idee in de praktijk uit te voeren, vraag dan eerst even aan je huisgenoten of zij die geur ’s ochtends vroeg zien zitten. Ik weet uit ervaring dat ik in het weekend niet al te vroeg moet beginnen koken. De geur van pastasaus, die ’s avonds zeer verleidelijk kan zijn, kan om 10.00 uur een heel ander karakter hebben.

      Voila, dit waren mijn 10 lekker snelle ontbijtrecepten. Heb jij nog andere “morning savers”? Laat het dan zeker weten!

      Inspirerende tekst? Delen maar!

      4 reacties

      1. Ann Roef

        Tip voor de havermout: ik warm gewoon (kokos- of haver)melk op in de microgolf en giet die dan bij de havermout. Werkt even goed en geen risico op overkoken. Ook de appelblokjes gaan een minuut in de microgolf. Lekker met kardemom en kaneel.

      2. Tita

        Fantastische recepten. Maak zelf ook zeer vaak dergelijke drinks/snacks. In de havermoutpap vervang ik de rozijnen door lijnzaad. Als diabeet mag/wil ik ook niet alle fruit eten, maar ik pas dit wel aan. Geen probleem.
        Goed bezig!

      Reactie achterlaten