Vandaag géén sarcastische handleiding tot een ongelukkig leven (al moet ik toegeven dat die ontzettend leuk was om te schrijven), maar wel 10 dingen om NU mee te beginnen als je werk wilt maken van minder stress in je leven. Want van uitstel komt afstel en daar wordt niemand beter van.
De aanleiding voor deze blogpost is natuurlijk de lancering van mijn nieuwe boek, “Ik zen”, dat je nog steeds via deze link kan bestellen.

Een georganiseerd leven leiden
Nummer 1 van de 10 dingen om NU mee te beginnen (maar daarom niet de belangrijkste; noden zijn nogal persoons- en tijdsgebonden): een georganiseerd leven leiden. Planning is key, maar zorg dat er ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen. Zorg voor regelmaat en structuur, zodat je geen 24 uur per dag ballen in de lucht moet houden. Maak lijstjes, gebruik een agenda, hanteer een dagplanning.

Weten hoe je kan ontspannen (en het ook doen)
Ik schreef een tijdje geleden over het klavertje 4 van de ontspanning. Check regelmatig even in bij jezelf om te zien hoe het met je stressbarometer zit. Ben je rustig en relaxed? Of heb je behoefte aan fysieke, sociale, mentale of spirituele ontspanning? Grijp zeker op tijd in, dan ben je eens zo snel gerecupereerd.

Verstandig eten en veel bewegen
Nummer 3 in het lijstje van 10 dingen om NU mee te beginnen bestaat uit 2 delen. Allereerst is er gezond of verstandig eten. Afwisseling en gematigdheid zijn hier de kernwoorden. Veel water drinken natuurlijk ook. En bewegen? 30 minuten per dag bewegen is eigenlijk al genoeg voor een gezonde levensstijl. Meer mag zeker. Zorg ook hier voor een evenwicht tussen inspanning en herstel.

Voldoende en regelmatig slapen
Van al dat bewegen word je lekker moe. Gun je lichaam én geest voldoende tijd om te recupereren en zich voor te bereiden op een nieuwe dag. Hoeveel slaap je nodig hebt hangt af van mens tot mens en verandert in de loop van je leven. Je zal ook merken dat je in de zomer minder slaap lijkt nodig te hebben dan in de winter. (Opstaan als het nog koud en donker is. Brrrr!) Ikzelf ben geen fan van slaaptrackers; ik geloof eerder in ’s ochtends voelen of het een goede nacht was dan een verslag van Garmin te krijgen over de kwaliteit van mijn nachtrust.

Geen zorgen maken over futiliteiten
Stephen Covey introduceerde de term “circle of concern” (cirkel van betrokkenheid). Binnen deze cirkel vallen de dingen waarbij jij betrokken bent. Maar er is ook een “circle of influence” (een cirkel van invloed; zaken waar je zelf daadwerkelijk invloed op kan uitoefenen). Die valt binnen de cirkel van betrokkenheid, maar is veel kleiner.
Wanneer je je energie te veel focust op de cirkel van betrokkenheid en je continue zorgen maakt over zaken waar je geen invloed op hebt, raak je gefrustreerd. Je kan er zelfs ziek van worden. Wanneer je je daarentegen focust op de cirkel van invloed en pro-actief bezig bent in plaats van reactief, krijg je voldoening en energie.

Niet te vaak of te snel boos worden
Lees de vorige tip nog een keer, maar vervang “gefrustreerd” door “boos”.

Je tijd en energie efficiënt indelen
Tijdsmanagement? Energiemanagement? Het is boeiende gespreksstof. Voor nu volstaat het om de woorden “productiviteit” en “efficiëntie” te laten vallen. Ja, je mag hersenloos door Instagram scrollen. Maar zorg wel eerst dat je takenlijstje is weggewerkt. Maak dus eerst een takenlijstje. En begin er ook effectief aan.

Zorgen voor of zoeken naar voldoende ondersteuning
Een oud Engels gezegde luidt dat “It takes a village to raise a child”. Niet dat het ganse dorp constant bezig is met dat kind. Nee, de hele omgeving is erop gericht elkaar te ontlasten en te ondersteunen. Gedeelde smart is halve smart en vele kleintjes maken 1 groot. Ook wie geen kinderen in huis heeft, kan op een bepaald moment ondersteuning gebruiken. Zit je ergens mee? Grijp dan in en zoek hulp. Of zoek iemand die mee wil helpen zoeken. Je staat er nooit alleen voor (zelfs al heb je dat gevoel misschien wel)!

Je eigen waarden respecteren
Om je eigen waarden te respecteren, moet je ze natuurlijk wel eerst kennen. Jouw kernwaarden zeggen veel over wie je bent. Als je die helder hebt, sta je steviger in je schoenen en zal je je minder snel laten leiden door dingen die anderen belangrijk vinden. Niet meteen een zicht op jouw waarden? Google eens op “Kernkwadranten van Ofman” (neem er je tijd voor) en er gaat een nieuwe wereld voor je open!

Je gevoel voor humor (verder) ontwikkelen
De allerlaatste in het rijtje van 10 dingen om NU mee te beginnen? Lach! Relativeer! Neem jezelf niet altijd zo serieus!
Ik besef dat ik in sneltreinvaart door de 10 items ben gevlogen. Elk item apart is in de bibliotheek immers goed voor een stevig gevuld boekenrek. Je moet ook niet hier en nu met de 10 tips tegelijkertijd aan de slag. Haal er uit wat je leuk of nuttig lijkt. Surf wat rond, lees een boek over het onderwerp, stuur me een berichtje… Maak een (door)start op je traject naar meer rust en evenwicht.
Welke tip vind jij het meest waardevol? Laat het me in de reacties hieronder weten!
Anne
Elke